Lærere efterlyser redskaber til mere bevægelse i skolen


21. november 2014

6 ud af 10 skolelærere har brug for mere vejledning og inspiration til at indfri skolereformens krav om 45 minutters daglig bevægelse. Med 10 mio. kr. fra Nordea-fonden sætter Dansk Skoleidræt nu gang i konkrete tilbud, som skal styrke lærernes kompetencer. Projektet Ny Skole i Bevægelse skydes i gang med en idrætsfestival i foråret 2015.

NSIB Nyhed

Det er nemmere sagt end gjort at få indført 45 minutters daglig bevægelse på landets skoler. Det står klart, efter at Dansk Skoleidræt har foretaget den første store undersøgelse på området.

1.038 lærere fra hele landet har deltaget. Hele 60 % af lærerne giver udtryk for, at de har brug for mere vejledning og inspiration i arbejdet med at integrere de mange ekstra minutters bevægelse i skoledagen. 38 % erklærer samtidig, at de ikke er tilstrækkelig klædt på til at skabe en aktiv skoledag med 45 minutters daglig bevægelse for alle elever. Dermed har en stor del af lærerne svært ved at håndtere skolereformens krav om mere bevægelse i og uden for timerne i klasselokalet.

- Selvom der også er lærere, som ikke har problemer med reformens krav om øget bevægelse, så viser Dansk Skoleidræts undersøgelse tydeligt, at der er en stor gruppe lærere, som ikke føler sig hjemme i den nye virkelighed. Dansk Skoleidræt har som den eneste organisation idræt og bevægelse i skolen som selvstændige fokusområder, og vi sætter nu ekstra turbo på med at hjælpe lærerne målrettet med god vejledning og inspiration til, hvordan reformens mange fine ord kan omsættes til god og let anvendelig praksis ude på skolerne, siger generalsekretær i Dansk Skoleidræt, Niels Grinderslev.

Vidensdeling og landsdækkende idrætsfestival
For at imødekomme lærernes behov om hjælp til at få mere bevægelse ind i skoledagen har Dansk Skoleidræt og Nordea-fonden i fællesskab etableret projektet Ny Skole i Bevægelse. Et projekt som Nordea-fonden støtter med 10 mio. kr. Det indeholder en stribe konferencer, netværksmøder og vidensdeling for lærere, pædagoger og andre skolefolk.

- Endnu flere elever skal opleve glæden og begejstringen ved bevægelse. Med initiativet Ny Skole i Bevægelse vil vi styrke og inspirere lærere, skoleledere og kommuner i arbejdet med implementeringen af 45 minutters daglig og glad bevægelse i skolen, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Ny Skole i Bevægelse vil også indbefatte en række lokale aktiviteter, stævner og events for landets skoleelever, og ikke mindst et nyt stort landsdækkende idrætsfestivalkoncept under titlen Skoleidrættens Forårsfestival, hvor det er målet at 40.000 elever skal deltage.

Ny Skole i Bevægelse sigter mod at inddrage læring fra tidligere projekter, som Dansk Skoleidræt og Nordea-fonden har været fælles om. Eksempelvis har man haft et bevægelsesprojekt i de boglige fag, hvor en årlig kampagne og sjove faglige øvelser med bevægelse styrkede såvel sundheden som de små grå.


FAKTA:
Om undersøgelsen fra Dansk Skoleidræt

Dansk Skoleidræt har i perioden 28. oktober – 4. november 2014 foretaget en undersøgelse blandt landets lærere vedrørende den foreløbige integrering af skolereformens krav om 45 minutters daglig bevægelse. Dataindsamlingen er foregået gennem et internetbaseret spørgeskema. Skolelærere fra alle fagområder og fra alle klassetrin blev inviteret pr. mail til at deltage i undersøgelsen. 1.038 lærere fra alle skolens fagområder har tilkendegivet deres holdning til forskellige udsagn – herunder de to nedenstående:

Diagrammer I PM