Ud af bilen: Børn i Aarhus skal gå i skole


30. marts 2015

Hurtigt ud af døren og ind i bilen. Sådan ser det ud for rigtig mange børn, når de skal i skole om morgenen. Det er med til at skabe travle morgener i børnefamilierne, og en masse ekstra trafikfarlige situationer ved skolerne. Den tendens skal nu vendes i Aarhus, hvor fire af kommunens skoler står klar med et alternativ til forældretransport i bil. 

Alternativet er projektet Gåbus, som Dansk Skoleidræt og TrygFonden står bag. Gåbusser kan sammenlignes med almindelige busser, der følger en fast køreplan. Forskellen er blot, at transporten sker til fods, og chaufførerne er elever fra 6. klasse.

- Gåbus styrker elevers sundhed, og samtidig viser forskning, at aktiv transport gør børn og unge mere læringsparate, siger Anne Katrine Kaarsholm, projektleder i Dansk Skoleidræt.

Undersøger forældres transportvaner
Med Gåbus og samarbejdet med Dansk Skoleidræt vil Aarhus Kommune gøre brug af borgernes egne ressourcer og gribe ind over for en stigende trængsel på vejene. Gåbusserne i Aarhus Kommune er blevet til i regi af projektet Smart mobilitet, der skal udvikle og afprøve måder at ændre vores trafikale vaner og adfærd på. Det skal ske for at bidrage til at minimere trængsel og forbedre fremkommeligheden på vejnettet.

- Gåbus er et meget spændende nyt projekt, som både giver en sund og en meningsfuld start på dagen for børnene. Derudover skal projektet være med til at undersøge effekten for trafikken omkring skolerne, og hvad der på længere sigt sker med forældrenes transportvaner, når de ikke længere skal køre børnene i skole. Hvis det viser sig, som vi tror, at projektet kan bidrage til, at forældre i flere situationer vælger bilen fra, kan Gåbus-projektet i fremtiden udbredes til flere skoler, siger rådmand for Teknik & Miljø, Kristian Würtz.

Chauffører tager ansvar
Tirsdag den 7. april skal elever fra de ældste klasser på Malling Skole, Solbjergskolen, Samsøgades Skole og Holme Skole have deres debut som Gåbus-chauffører. Her skal de for første gang bruge den Gåbus-uddannelse, de fik i starten af marts. Via en fastlagt rute med indlagte stoppesteder skal de føre en gruppe af yngre elever sikkert frem til skole.