Gåbussen er populær i Skanderborg


24. februar 2016

I januar blev 18 elever fra Herskindskolen uddannet som Gåbus-chauffører, og i dag var de så klar til - for første gang - at følge deres yngre skolekammerater aktivt og sikkert til skole via en fastlagt rute med indlagte stoppesteder.

Gåbus skal skabe engagerede medborgere
Formand for Miljø- og Planudvalget i Skanderborg Kommune, Claus Leick, var med på den første tur. Han er begejstret for, at endnu en af kommunens skoler har valgt at gå aktivt i arbejdet med at få eleverne ud af bilerne, så de allerede fra morgenstunden får rørt kroppen.
- Gåbus indeholder mange positive aspekter, ikke alene i forhold til at gøre eleverne selvhjulpne i trafikken, men også i forhold til at lære eleverne, hvordan man tager vare på andre. I Skanderborg Kommune har vi fokus på, hvordan vi skaber engagerede medborgere, der gør en aktiv indsats for at lave positive forandringer. Det er Gåbus et rigtig godt eksempel på, siger Claus Leick.

Inspirerer til en mere aktiv skoledag - hele dagen
På Herskindskolen ser de også mange gevinster ved Gåbus.
- Vi vil gerne have mere gang i vores elever, så de bliver friske og klar til skoledagen. Samtidig har vi en forhåbning om, at en aktiv start på dagen vil inspirere til også at komme mere ud i frikvartererne, fordi de allerede fra morgenstunden er klædt bedre på til vejret, når de skal gå, siger skoleleder på Herskindskolen, Kim Sørensen. Han forklarer samtidig, at han er blevet meget positivt overrasket over, hvor meget Gåbus-chaufførerne er modnet med opgaven, og hvor motiverede de er for at hjælpe og tage ansvar for de små.

Stor forældreopbakning
Skolens forældre har tilsvarende vist stor opbakning til Gåbus. En af dem er Jesper Rabes Laursen, der er far til to elever på skolen og har fulgt projektet tæt.
- Helt grundlæggende er jeg af den opfattelse, at børn har rigtig godt af at lære, hvordan de transporterer sig selv. Det betyder også meget for selvværdet og selvtilliden, at man opdager, at det der med at komme til skole, det behøver mor eller far ikke hjælpe med, siger Jesper Rabes Laursen.
Ud over de helt åbenlyse gevinster som frisk luft og motion, så er han også begejstret for projektet, fordi Gåbus kan være med til at give bedre sociale relationer blandt eleverne.
- Der er meget dannelse i at lære, hvordan man tager sig godt af nogen, der er mindre end sig selv, så der er mange flere gode perspektiver i Gåbus end trafiksikkerhed og aktiv transport, slutter Jesper Rabes Laursen.

 

Se også indslag om opstarten på TV2 Østjylland.