Bevægelse og den åbne skole i fokus på konference


14. september 2016

Mere og bedre bevægelse i skolen. Det er det fremmeste udbytte, når mere end 180 kommunale konsulenter, skolefolk og repræsentanter fra foreningslivet sætter hinanden stævne i Nyborg den 21. september. Det sker på konferencen Bevægelse på Tværs.

Bevægelse på Tværs henvender sig særligt til fagpersoner i forvaltningerne skole, kultur & fritid samt sundhed, da hele idéen med projektet er, at disse faggrupper skal inspirere og supplere hinanden til arbejdet med at støtte skolerne i at få implementeret mere bevægelse. Det gør de gennem sparring på årlige regionale netværksmøder og på en konference, hvor alle de gode eksempler på gode bevægelsessamarbejder rundt omkring i landet bliver delt.

En stor del af årets konference omhandler den åbne skole, og dermed sættes der fokus på de gode eksempler på, hvordan skolerne kan åbne sig mod det omkringliggende samfund og omvendt. Et tema som betyder, at også en del skolefolk og foreninger deltager på dagen. 

- Det er vores erfaring, at når kontakten mellem de forskellige parter er skabt, så er det også nemmere, at føre de gode intentioner bag den åbne skole ud i livet, når man kommer hjem, og skal sætte bevægelsen i system og på dagsordenen lokalt. Den åbne skole er stadig i en tidlig fase, men det er et område, hvor der virkelig sker noget for tiden, siger Niels Grinderslev, generalsekretær i Dansk Skoleidræt.

Hjælper frugtbare samarbejder på vej
Silkeborg Kommune er en af de kommuner, der har været til flere Bevægelse på Tværs-arrangementer, og hvor deltagerne ser frem til at få ny inspiration med hjem til arbejdet på tværs.

- Der kommer let til at gå drift og søjletænkning i hverdagen, når man sidder i hver sin forvaltning i en kommune. Det kan være svært at finde tid til at arbejde på tværs. Det er der måske også noget kulturelt betinget i eller måske nogle politikker i hver forvaltning, der lidt arbejder mod hinanden. Derfor er det interessant at få ny viden om og høre eksempler på, hvordan andre kommuner gør det. Det kan give os idéer til at ændre nogle arbejdsgange internt. Og dette års afsæt i den åbne skole er super aktuelt, fordi det ligger kommunen meget på sinde at kunne hjælpe nogle frugtbare samarbejder mellem eksempelvis skoler og foreninger på vej, siger Anders Chr. Larsen, Idræts- og Fritidskonsulent i Kultur- og Borgerserviceafdelingen i Silkeborg Kommune.

Konferencen er en del af det store skoleprojekt Ny Skole i Bevægelse, som Dansk Skoleidræt arrangerer med støtte fra Nordea-fonden. Et projekt som skal bidrage til at implementere skolereformens krav om øget bevægelse og fysisk aktivitet.

- Endnu flere oplever nu glæde og begejstring ved bevægelse. Ny Skole i Bevægelse styrker og inspirerer elever, lærere, skoleledere, foreningsfolk og kommuner i arbejdet med mere bevægelse i skoledagen, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Læs mere på bevægelsepåtværs.dk