Ny bekendtgørelse for prøven i idræt


13. september 2016

Mange skoler har allerede haft deres elever i fuld sving på gulvet og efterfølgende i koncentreret dialog ved det grønne bord i forbindelse med prøven i idræt. Nogle har stadig oplevelsen med den første prøve i idræt til gode. Uanset hvad er der nu nogle ændringer i prøvebekendtgørelsen, som man skal være opmærksom på.

Den væsentligste ændring er i forhold til pkt. 15.5, som lyder:

15.5. Eleverne trækker gruppevis to indholdsområder angivet i henholdsvis pulje A og pulje B senest 5 skoledage før de skriftlige prøver begynder og tidligst den 1. april. Hver gruppe har således trukket ét indholdsområde fra hver pulje. Grupperne vælger derefter et af de overordnede temaer eller et selvdefineret tema med godkendelse af læreren. Tema og indholdsområder skal danne udgangspunkt for udarbejdelsen af et praksisprogram og den efterfølgende reflekterende samtale.

Her er datoen for trækning af indholdsområder ændret, så eleverne nu får mulighed for at trække allerede fra den 1.april - dog uden at vide om de skal til prøve eller ej.

Bedre vilkår for planlægning af prøven
Preben Hansen, formand for fagligt udvalg i Dansk Skoleidræt, hilser ændringen velkommen.

- Det er positivt, at tidspunktet er rykket til 1. spril, da det giver langt bedre mulighed for at planlægge prøven. Man kan lade alle elever træne deres udtræk de sidste lektioner inden offentliggørelsen af de endelige prøveklasser. På den måde kan alle elever få evalueret udbyttet af deres undervisning inden sommerferien, siger han.

Læringskonsulent i Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Malene Schat-Eppers forklarer om ændringen: 

- Eleverne kan i perioden frem mod offentliggørelsen af udtræksfagene forberede deres praksisprogram ud fra deres lodtrækning af indholdsområder og valg af tema. Viser det sig, at eleverne ikke skal til prøve i idræt, kan de afslutte deres forløb med at fremvise deres program for hinanden. Viser det sig, at eleverne skal til prøve i idræt, så har de allerede et godt fundament for deres videre arbejde hen imod prøven, siger hun.

Udover datoændringen er det også besluttet, at "Natur og udeliv" fortsat ikke er obligatorisk som indholdsområde i lodtrækningen af hensyn til den praktiske planlægning af prøven. Hvis man som idrætslærer alligevel ønsker, at eleverne skal prøves i "Natur og udeliv", skal man placere indholdsområdet i pulje B. 

Læs hele prøvebekendtgørelsen - se under Bilag 1, afsnit 2, pkt. 15.