”Dans og udtryksdag” gør elever trygge inden prøven i idræt

9. klasses elever fra skolerne i Ikast-Brande Kommune samles hvert år til stort dansearrangement, som kulmination på et forløb i ”dans og udtryk”. Indholdsområdet har traditionelt været forbundet med en vis usikkerhed, men i det midtjyske håber eleverne at trække det.

16. april 2024

Indholdsområdet ”dans og udtryk” har ry for godt at kunne være lidt svært. Og nogle elever synes måske ligefrem, at det er grænseoverskridende at lave dansemoves foran vennerne i klassen. Derfor kan en forestående prøveaflæggelse i netop det indholdsområde synes temmelig uoverskuelig i nogle elevers optik. Det er dog på ingen måde tilfældet på skolerne i Ikast-Brande Kommune. Tværtimod.

Her har man nemlig haft et seksugers forløb i idrætstimerne, og det blev i starten af foråret afsluttet med en fælles ”Dans og udtryksdag” i Brande Hallerne. På den måde satte intet mindre end 300 elever fra kommunens 9. årgang hinanden stævne på tværs af klasser og skoler. Og det er opskriften på et hit.

- Mange elever elever udfordres i dans og udtryk. Men det er afmystificerende og meget afvæbnende at holde sådan en dag, hvor eleverne får lejlighed til at stå frem foran andre, og vise hvad de har øvet sig på, fortæller Inge Dinis, idrætslærer på Ikast Østre Skole.

Eleverne har på hver skole udarbejdet en dans, som de skal undervise de andre i. Teoretisk sker det med en ballast fra Labans bevægelsesprincipper og med udgangspunkt i ”Dansedugen”, som har været en fast del af elevernes forberedelse. Og hvor trinnet ”at lære fra sig”, faktisk ligger udenfor den progressionsskala, der normalt arbejdes efter, beretter en stolt Inge Dinis.

En lektion i hiphop
Da Dansk Skoleidræt var på besøg til ”Dans og udtryksdagen” var der stadig nogle uger til, eleverne skulle trække indholdsområder til idrætsprøven. Og her havde forløbet i ”dans og udtryk” haft sin effekt på elevernes selvtillid.

- Det kan jo være, at vi kommer op i det her, så vi har været nødt til at kaste os ud i at lære at danse inden en eventuel prøve. Jeg synes, vi er superforberedte, så det er en stor hjælp, hvis vi trækker ”dans og udtryk”, siger Viggo Boelslund fra 9.C. på Ikast Østre Skole.

Sammen med de øvrige elever i klassen vises koreografien til en hiphop-dans til kunstneren M.O.L.O.'s musik. Inspirationen til bevægelserne kommet i høj grad fra sociale medier.

- Vi har fundet en masse moves at læne os op ad på Youtube og TikTok, og så har vi gjort det til vores eget, siger Kristoffer Krogh Thyme fra 9.C.

Hele klassen er klædt i grå træningsbukser og en sort overdel. Og et landskab af arme ses svævende fra side til side. Tilskuerne fra de andre skolers 9. klasser kigger respektfuld på præstationen, og selvom den næppe er fejlfri, er den med til at skabe en masse fælles grin. Både blandt de udførende elever og dem, der skal på gulvet foran de andre lige om lidt.

Sara og Viktoria, der ligeledes er fra Ikast Østre Skole, er egentlig mest til boldspil og de mere klassiske hold-idrætsgrene, men ovenpå forløbet med ”dans og udtryk” er de ikke så skråsikre i den sag længere.

- Det har været vildt spændende med et forløb i ”dans og udtryk”, og vi håber mere at trække det fremfor boldbasis, hvis vi skal til idrætsprøven, siger de med et smil.

TikTok-dans kan også noget
Det er fast procedure på skolerne i Ikast-Brande Kommune, at der er aktivitetsdag i idræt på hver årgang, hvor der fra 2.-8. årgang sættes fokus på et nyt indholdsområde fra år til år. Men der manglede noget om ”dans og udtryk”, og derfor blev det indført på 9. årgang.

- Hvis eleverne trækker »Dans og udtryk « til prøven, må de bruge alt, hvad de har fundet på i forløbet. Den her dag kan ses som en lille generalprøve, så det er en kæmpe hjælp til eleverne, siger Inge Dinis.

Mette Waenerlund, der ligeledes er idrætslærer på Ikast Østre Skole supplerer:

- Det er også en måde at udnytte rummet, skabe relationer til hinanden og få brugt nogle af de fagbegreber, som også skal på banen i en prøvesituation. Og så synes jeg bare, de kan mere end eleverne kunne for 10 år siden. Der er ingen tvivl om, at TikTok- dans har været medvirkende til, at dans ikke er så ukendt et territorie længere, siger hun.

Hent inspiration til "dans og udtryk" her