15. marts 2016 kl. 13:30

I Gåbus kommer sikkerheden først

11 elever fra 6., 7. og 8. klasse fra Højby Skole i Odense var i februar på Gåbus chauffør-kursus. På kurset lærer eleverne, hvordan de via en fastlagt rute med indlagte stoppesteder fører en gruppe yngre elever sikkert frem til skole.

Nye Gåbusser popper op rundt omkring i landet, hvor store elever uddannes Gåbus-chauffører og kan følge deres yngre skolekammerater sikkert i skole.

På flere og flere skoler får den traditionelle skolebus følge af Gåbussen, der kører på rugbrød i stedet for benzin. Men inden de små passagerer trækker trafikvesten over hovedet, snører kondiskoene og går med, skal Gåbus-chaufførerne, som er elever fra 6.-9. klasse, uddannes til at tage vare på dem i trafikken. Det sker på særligt tilrettelagte kurser, som Dansk Skoleidræt og TrygFonden har udviklet i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik.

En tirsdag i februar var det 11 elever på Højby Skole fra henholdsvis 6., 7. og 8. klasse, der var af sted på kursus. Her kom dagens program både omkring chaufførens ansvar, brug af Gåbus-app’en, den konkrete rute på skolen og hvad man gør, hvis der sker noget uforudset.

Gode rollemodeller i trafikken
”Hvad forventer du af dig selv som chauffør?”, spørger projektleder på Gåbus, Anne Katrine Kaarsholm, deltagerne på dagens kursus.

Der er farve i kinderne og energi i øjnene på de unge mennesker. De er først lige kommet tilbage på deres pladser efter en icebreaker, hvor de har været mikset på kryds og tværs af klasser og lært hinanden lidt bedre at kende. Der er da heller ingen, der sidder genert og putter sig, og hænderne ryger straks i vejret med mange gode refleksioner.

”Vi skal tage vores ansvar seriøst, passe på de små og være søde ved dem”, ”vi skal passe på trafikken”, ”vi skal være gode til at samarbejde og sørge for en god stemning på ruten”.

Det er bare nogle af de svar, der hurtigt kommer på banen og giver anledning til en videre dialog om, hvordan man er en god rollemodel.

Chauffører tager ansvar
Alle 11 elever er meget opmærksomme på den funktion, de har som forbillede for de små. Og det er vigtigt med bevidstheden omkring det, for det har stor betydning for sikkerheden i Gåbussen, at chaufførerne lever op til den rolle. 

- Når vi går med Gåbussen, er der ingen voksne med. Så er det vores ansvar at lære de små om trafikken. Vi skal gå forrest som gode eksempler og vise dem, hvordan de skal gå sikkert, når de er ude blandt biler og cykler på vejene, siger Melina Holm Müller fra 8.a.
Souschef på Højby Skole, Morten Wettergren, følger også dagens kursus fra sidelinjen. 

Han lægger ikke skjul på, at han er stolt af sine elever. Han forventer klart, at de kan løse opgaven, så både de små Gåbus-børn og deres forældre kan være trygge ved at benytte det nye tilbud. 

- Det er tydeligt at mærke, at ansvaret for Gåbussen betyder meget for de store elever, der i dag bliver uddannet til chauffører. De vil meget gerne være med til at gøre en forskel for de små og hjælpe dem sikkert i skole, siger Morten Wettergren med tydelig stolthed i stemmen.

Du kan læse hele artiklen om Gåbus i den seneste udgave af Idræt i skolen.

Det skal være sikkert at gå til skole

• Gåbus er udviklet af Dansk Skoleidræt og TrygFonden i samarbejde med bl.a. Rådet for Sikker Trafik og Cyklistforbundet. 

• Alle Gåbus-chauffører uddannes grundigt på et kursus, som Dansk Skoleidræt og Rådet for Sikker Trafik står bag, så de klædes forsvarligt på til at tage ansvar for de mindre elever i trafikken.

• Hver Gåbus har to chauffører - en forrest og en bagest. I fællesskab følger de 8-12 mindre elever sikkert til skole. 

• Chaufførerne går med trafikjakker og passagererne med trafikveste, så de er mest mulig synlige i trafikken. 

• Hver skole har en tovholder, som varetager Gåbussens daglige drift og sikkerhed.